Ik kan er een boek over schrijven…

Het is de laatste maandag van zes weken zomervakantie. Ik zie dat het bijna vier uur is. De zon schijnt. Ik zit aan mijn eettafel achter de laptop. Daar zat ik de afgelopen weken vaak. Boeken, onderzoeken en notitieblokken liggen verspreid om mij heen. En dan typ ik een punt. Ik klik Word weg en sluit mijn computer af.

En ineens dringt het tot me door: IK HEB EEN BOEK GESCHREVEN!!
Ik pak mijn fiets en rijd door de duinen naar het strand. Ik ren de trap af, kleed me uit op het zand en neem een duik in zee. Dat is een tijd geleden dat ik in de Nederlandse zee zwom. Zeker vier jaar. Nog voor mijn borstkankerdiagnose. De zee is koud en mijn lichaam tintelt. Ik voel me tevreden, blij en dankbaar. De affirmatie die mij kracht gaf tijdens mijn ziekteproces en ik zo vaak herhaalde komt in me op: ‘Ik ben gezond, gelukkig en vol energie’. Ik heb hem ook in mijn boek staan. Het boek waarin ik mijn kennis en ervaringen deel. En waarmee ik hopelijk veel vrouwen een steuntje in de rug kan bieden. Het boek waarin ik vrouwen met de diagnose borstkanker aanmoedig en wil inspireren om een stip op de horizon te zoeken, een drijfveer om zich aan op te trekken tijdens hun ziekte- en herstelproces.

In mijn boek neem ik de lezer mee op de reis die ik de laatste drie jaar maakte na de diagnose borstkanker. Hoe ik omging met de ziekte, wat het mij heeft gebracht en wat ik los heb moeten laten. Wat mij op de been heeft gehouden, hoe ik omging met mijn angsten en verdriet. Door die reis ben ik gaan inzien en ervan overtuigd geraakt dat als je een sterke drijfveer hebt, een passie, dat die kan dienen als focus om door een moeilijke periode in je leven heen te komen.

De regie pakken
Als je je bewust wordt van je lichaam en je geest, dan levert dat een schat aan inzichten en hulpbronnen op om door je ziekteproces heen te komen. Dat kanker geen ziekte is die je moet ondergaan, zonder invloed te kunnen uitoefenen. Dat je niet bent overgeleverd aan ziekenhuizen en artsen, maar dat je hen kan zien als jouw adviseurs. Dat je zelf de regie kunt pakken over je eigen lijf en leven. Dat je zelf keuzes kunt maken, dichtbij jezelf kunt komen. Ik zeg daarbij niet dat je van kanker kunt genezen. Maar ik zeg wel dat je leefstijl invloed heeft op je ziekte- en herstelproces, op je lichaam en op je geest. Dat je leefstijl je proces kan vergemakkelijken. En dat je proces je veel mooie dingen kan opleveren: inzichten, kennis over jezelf, rust, geluksmomenten, dankbaarheid, een beter herstel, maar ook aanvaarding van wat je los moet of wilt laten.

Op mijn reis heb ik zeven zaken ontdekt die bijdragen aan een bewustere en voor mij betere leefstijl:

1. Positiviteit
Uit onderzoek is meerdere malen gebleken dat als je positief in het leven staat, je herstelkansen groter zijn. De wil om te leven en de regie pakken over je eigen proces geven je ook een gevoel van kracht.

2. Ontspanning
Rust is belangrijk voor je lichaam tijdens en na de behandelingen. Er gebeurt heel veel in je lichaam en in je geest. Als je stijf staat van de stress en als je blijft doorrennen, dan krijgt je lichaam geen tijd om te helen.

3. Inspanning
In beweging blijven zorgt voor een goede conditie en voor weerstand. Daarnaast maakt het je hoofd leeg en kan het uitdagend zijn: je kunt doelen stellen, je grenzen verleggen en vertrouwen krijgen als je ziet dat je elke dag een stukje verder, beter of sneller bent in je proces.

4. Geestelijke verdieping
Je onderdeel voelen en dus verbinden met iets groters. Geloof vinden om je aan vast te houden. Geloof in jezelf, voorbeelden van andere mensen, geloof in een godsdienst. Dat is troostend en kan je kracht geven op momenten dat je onzeker of angstig bent.

5. Voeding
Er is voeding met bouwstoffen om je lichaam te voeden en voeding om jezelf te troosten. Tijdens je ziekte- en herstelproces heeft je lichaam behoefte aan het eerste. Troost kun je beter zoeken bij de mensen om je heen.

6. Sociale steun
Ziek zijn doe je niet alleen. Jij draagt de ziekte en ondergaat de behandelingen en bijwerkingen. Maar de mensen om je heen willen je graag helpen. Al weten ze soms niet hoe. En weet jij soms ook niet hoe je hulp kunt vragen en accepteren. Hulp maakt je proces dragelijker. Het voelt lichter als je gesteund wordt en je je gesteund voelt.

7. Werk
Als je ziek wordt en je niet meer kunt werken, dan kan het lijken alsof je leven stil staat. Je kunt het gevoel krijgen dat je geen waarde meer toevoegt aan de samenleving. En wie ben je nog als je je werkidentiteit kwijt bent? En als je herstelt, wil en kun je dan terug in je baan? Hoe ga je dat doen? Betrokken blijven bij het werk kan helend zijn en een gevoel van waardering geven.

Stip op de horizon
Naast deze zeven thema’s met ervaringen, tips, onderzoeken en informatie lees je in het boek ook zeven verhalen van vrouwen met borstkanker. Mijn eigen verhaal en de hoopvolle en inspirerende verhalen van zes vrouwen die op mijn pad kwamen. Allemaal gingen ze er op hun manier mee om. Ze zochten houvast en vonden het: een drijfveer of een nieuwe stip op de horizon. Ze namen de regie over hun leven. Ik hoop dat het lezen aanstekelijk werkt en vrouwen met de diagnose borstkanker ook die stip op hun horizon zien. Het zijn prachtige verhalen. Toen de vrouwen mijn pad kruisten dacht ik regelmatig: ‘Ik kan er een boek over schrijven….. ‘. En nu heb ik het gedaan!

Het boek ligt momenteel bij de meelezers. Dat is een toets voor mij of de informatie en de inzichten echt overkomen zoals ik bedoel. Ik ben in contact met een uitgever en eind dit jaar of begin volgend jaar kun je het lezen. En de titel? Daar wordt aan gewerkt. Ik houd je op de hoogte!