Preview uit: Borstkanker… en nu?!
van Wanda Verhoeff

Op Valentijnsdag 2014 kreeg ik de diagnose borstkanker. Ik was er altijd van overtuigd dat mij dit nooit zou overkomen. Ik at gezond, sportte regelmatig en was ‘pas’ 45 jaar. Daarnaast had ik kleine borsten die volgens mij té klein waren voor tumoren om zich in te ontwikkelen. Maar de praktijk bleek anders. Op 14 februari 2014 stapte ik in een achtbaan, ik zocht houvast én vond houvast in de maanden die volgden. Ik neem je mee in mijn proces en mijn zoektocht naar het vertrouwen en geloof in mezelf en naar de drijfveren die mij door deze tijd heen hebben geholpen.

In dit boek deel ik de zeven thema’s waarover ik zelf de regie had tijdens mijn ziekte- en herstelproces. De zaken waaraan ik zelf kon werken en die mij heelden. Ook maak je kennis met de vrouwen die ik heb ontmoet. Vrouwen zoals jij en ik. Ook zij kregen de diagnose borstkanker en vonden houvast in één of meerdere thema’s. Zij hadden elk voor zich een eigen manier, passie, gedrevenheid, focus of geloof om op de been te blijven.

Ik wil je inspireren met deze ervaringen om jóuw drijfveren en houvast te vinden. Datgene waaraan jij je kunt optrekken, waarin je gelooft, waarvoor je leeft. Ik ben ervan overtuigd dat je door een positieve instelling en een stip op de horizon dichtbij jezelf kunt blijven. En dat jouw toekomstdroom je helpt bij je ziekte- en herstelproces.

Ik wens je kracht, moed, geduld en vertrouwen toe!

Wanda Verhoeff
wanda@borstkankercoach.nl

Inleiding

Drie jaar na de diagnose borstkanker zit ik weer in het vliegtuig naar Portugal. De eerste keer dat ik de reis naar Quinta Lua Branca in Portalegre maakte, was net na de chemotherapie. Ik ging op yogavakantie om mijn verdriet van de maanden daarvoor te verwerken, het liefst daar achter te laten. Met mijn korte koppie alleen de wijde wereld in. Iets wat ik voor die tijd nooit had gedaan. Borstkanker heeft mijn leven veranderd. Het heeft mij veranderd. Het heeft mij veel gekost, maar ook veel opgeleverd.

Ik neem jullie mee op mijn reis. De reis die ik de laatste vier jaar maakte na de diagnose borstkanker. Hoe ik omging met de ziekte, wat het mij heeft gebracht en wat ik los heb moeten laten. Wat mij op de been heeft gehouden, hoe ik omging met mijn angsten en verdriet. In de afgelopen vier jaar ben ik een ander mens geworden. Dat komt ook door de vrouwen die ik heb ontmoet. Vrouwen met borstkanker, die ieder op hun eigen manier met deze uitdaging zijn omgegaan. Die ieder een focus hadden om door hun ziekteproces heen te komen en hun herstel te bevorderen. Het zijn herkenbare verhalen, die ook nieuwe inzichten geven.

Door die reis ben ik gaan inzien en ervan overtuigd geraakt, dat een sterke drijfveer of passie kan dienen als focus. Als je je bewust wordt van je lijf en van je geest, dan levert dat een schat aan hulpbronnen op om door je ziekteproces heen te komen. Dat kanker geen ziekte is die je moet ondergaan, zonder invloed te kunnen uitoefenen. Dat je niet bent overgeleverd aan ziekenhuizen en dokters, maar dat je hen kunt zien als jouw adviseurs. Dat je zelf de regie kunt pakken over je eigen lijf en leven. Dat je zelf keuzes kunt maken, dichtbij jezelf kunt komen. Ik beloof niet dat je daardoor van borstkanker kunt genezen, maar ik zeg wel dat je leefstijl invloed heeft op je ziekte- en herstelproces. Dat het je proces kan vergemakkelijken. En dat het je veel mooie dingen kan opleveren: inzichten, kennis over jezelf, rust, geluksmomenten, dankbaarheid, een beter herstel, maar ook aanvaarding van wat je los moet of wilt laten.

Met dit boek wil ik vrouwen met borstkanker een steun in de rug geven en inspireren om op zoek te gaan naar hun stip op de horizon. Wat is jouw focus? Waar leef je voor? Wat is jouw passie? Waar haal je energie uit?

Gedurende mijn reis heb ik zeven thema’s ontdekt die bijdragen aan een bewustere en voor mij betere leefstijl:

1. Positiviteit
Als je positief in het leven staat, dan zijn je herstelkansen groter. De wil om te leven en de regie te pakken over je eigen proces geven je een gevoel van kracht.

2. Ontspanning
Rust is belangrijk voor je lichaam tijdens en na de behandelingen. Er gebeurt heel veel in je lichaam en in je geest. Als je stijf staat van de stress en blijft doorrennen, dan krijgt je lichaam geen tijd om te helen.

3. Inspanning
In beweging blijven zorgt voor een goede basisconditie en weerstand ook op momenten dat je er liever even niet aan denkt. Daarnaast maakt het je hoofd leeg en kan het uitdagend zijn: je kunt doelen stellen, je grenzen verleggen en vertrouwen krijgen als je ziet dat je elke dag een stukje verder, beter of sneller kunt.

4. Geestelijke verdieping
Je onderdeel voelen en dus verbinden met iets groters. Geloof vinden om je aan vast te houden. Geloof in jezelf, voorbeelden van andere mensen, geloof in een godsdienst. Dat is troostend en kan je kracht geven op momenten dat je onzeker of angstig bent.

5. Voeding
Je hebt voeding om je lichaam te voeden met bouwstoffen en je hebt voeding om jezelf te troosten. Tijdens je ziekte- en herstelproces heeft je lichaam behoefte aan het eerste. Troost kun je beter zoeken bij de mensen om je heen. Kijk eens hoe bewust je jezelf voedt en wat je kunt aanpassen in je voeding om te helen.

6. Sociale steun
Ziek zijn doe je niet alleen. Jij draagt de ziekte, de behandelingen en de bijwerkingen. Maar de mensen om je heen willen je graag helpen. Al weten ze soms niet hoe. En weet jij soms niet hoe je hulp kunt vragen en accepteren. Het maakt je proces dragelijker en lichter als je gesteund wordt en je je gesteund voelt.

7. Werk
Als je ziek wordt en je niet meer kunt werken, dan kan het lijken alsof je leven stilstaat. Je kunt het gevoel krijgen dat je geen waarde meer toevoegt aan de samenleving. En wie ben je nog als je je werkidentiteit kwijt bent? En als je herstelt, wil en kun je dan terug in je baan? Hoe ga je dat doen? Betrokken blijven bij het werk, kan helend zijn en een gevoel van waardering geven.

Over elk van bovenstaande thema’s schrijf ik een hoofdstuk met de inzichten die ik heb gekregen. Ik beschrijf waar ik mijn kracht uit haalde en de winst die het mij heeft opgeleverd tijdens mijn borstkankerproces en in mijn leven erna. Ik haal er relevante onderzoeken bij of ervaringen van andere vrouwen. En ten slotte geef ik je tips.

Tijdens het schrijven van dit boek bracht één van mijn coachcliënten het boek Radicale Remission (Nederlandse vertaling: Radicale Remissie) van Dr. Kelly A. Turner onder mijn aandacht. Wat ik de afgelopen jaren heb ervaren, heeft zij onderzocht en wetenschappelijk onderbouwd. Zij analyseerde meer dan duizend gevallen van spontane genezing van kanker (radicale remissie) wereldwijd. Dat deed ze omdat ze vond dat er in de medische wereld alleen maar wordt gefocust op het genezen van zieke mensen. Er wordt niet doorgevraagd bij mensen die spontaan of tegen de verwachtingen in zijn genezen. Haar redenering is: Als je je verdiept in die bijzondere gevallen, dan levert het misschien informatie op waar meer mensen baat bij hebben. Misschien ligt daar wel de sleutel tot een beter leven en genezing. Dat is haar drijfveer.

Na haar wereldwijde onderzoek, waarbij ze vele honderden mensen met de diagnose kanker heeft geïnterviewd en al die informatie heeft geanalyseerd, kwam zij tot een lijst met meer dan 75 verschillende factoren die in die remissies naar voren kwamen. En uit die 75 factoren kwamen negen speerpunten die al deze overlevers gemeen hebben. Dus negen speerpunten die een wezenlijk verschil kunnen maken in je herstelproces.

De inzichten die ik heb gekregen op de zeven thema’s die ik beschrijf, komen grotendeels overeen met de negen speerpunten van dr. Turner. Het lezen van haar boek was daardoor voor mij een zetje in de rug om mijn eigen ervaringen te delen. Ik wil vrouwen met borstkanker stimuleren om positief te blijven denken en actief te werken aan lichaam en geest. Ik wil hen inspireren met zeven hoopvolle verhalen en ik wil hen helpen bewust te worden van hun eigen mogelijkheden om zodoende door het ziekteproces te komen en te blijven genieten van het moment.

Waarom zeven verhalen? Er zijn voldoende inspirerende en hoopvolle verhalen van vrouwen met borstkanker te vertellen. Dus het hadden er ook vijftien of vijftig kunnen zijn. Maar zeven spreekt mij aan, want dat staat bekend als geluksgetal. En helaas krijgt inmiddels één op de zeven vrouwen borstkanker.

In deel 1 van dit boek neem ik je mee in mijn eigen verhaal en in de zeven thema’s die ik heb ondervonden. Dat doe ik aan de hand van de blogs die ik tijdens mijn ziekteproces heb geschreven. In deel 2 beschrijf ik de zeven thema’s uitgebreid en in deel 3 lees je de inspirerende en hoopvolle verhalen van zes andere vrouwen.

Je hoeft het boek niet in één keer te lezen. Tijdens je ziekteproces kun je minder energie hebben of je minder goed concentreren. Ik heb het boek daarom in drie delen met korte blogs, hoofdstukken en interviews ingedeeld, zodat je korte stukken kunt lezen en het boek daarna weer even kunt wegleggen. Ook maakt het niet uit in welk deel je begint met lezen. Wat jou het beste uitkomt.

Wil je het hele boek lezen? Klik dan hier om het boek Borstkanker… en nu?! te bestellen.