Zelfmanagement geeft kracht en vertrouwen!

Afgelopen week was ik in het ziekenhuis voor mijn halfjaarlijkse controle bij de oncoloog. Dat is altijd een spannend moment, want onbewust ben ik de dagen ervoor mijn lichaam aan het scannen. Doet alles het nog? Voel ik nieuwe pijntjes? Ben ik vermoeider dan anders? Eigenlijk vind ik het wel fijn om af en toe in het ziekenhuis te komen en met mijn arts te praten. Dat geeft mij het gevoel dat ik de regie voer.

Ik bof met mijn oncoloog. Ik stel heel veel vragen en hij geeft uitgebreid antwoord. Met die informatie bepaal ik dan wat ik doe of wil. En als ik twijfel over mijn besluit, vraag ik hem om advies. Hij is mijn adviseur, als deskundige arts. En ik bepaal. Dat sluit mooi aan bij dit bord dat ik zomaar in een gang in het ziekenhuis tegenkwam: zelfmanagement. Voor mij betekent dat: actief de regie over mijn lichaam en mijn leven nemen. Want ik weet als geen ander dat ik geen controle heb in of over het leven. Maar de regie pakken, kan ik wel. Dat is ook de rode draad in mijn boek Borstkanker… en nu?! Ik vond het bijzonder om dit bord in het ziekenhuis tegen te komen. Ik ben ervan overtuigd dat je jezelf kunt managen, ook als je ziek bent.

Zeven thema’s als handvat
In Borstkanker… en nu?! reik ik zeven thema’s aan. Tijdens mijn borstkankerproces heb ik veel baat gehad van deze thema’s. En nog steeds! Deze thema’s maken je niet beter. Ze genezen je niet van kanker. Maar ze kunnen je wel helpen te helen; je heel te voelen en beter in je lichaam en geest te laten zitten. En wat blijkt: de tips die ik aan het einde van elk thema in mijn boek geef, kun je ook gebruiken als je gezond bent!

1. Positief denken; je ervaart minder stress als je positief denkt en dat is goed voor je immuunsysteem en dus voor je gezondheid;
2. Ontspannen; je lichaam kan alleen helen als het in de rustmodus staat. Niet als het in de vecht- of vluchtmodus staat. Daarom is het belangrijk te ontspannen. Recent onderzoek toont aan dat minimaal acht uur slaap per nacht noodzakelijk is en dat er een duidelijk verband is tussen te kort slapen en een verhoogd risico op kanker en andere ziekten.
3. Inspannen; bewegen brengt structurele veranderingen in je hersenen aan. Ook maakt je lichaam hormonen aan, die zorgen voor een geluksgevoel. Je bouwt conditie op en werkt aan je weerstand.
4. Geestelijk verdiepen: je verbinden met iets hogers of diepers, mensen als voorbeeld nemen. Dat is een bron om vertrouwen uit te putten.
5. Voeden: bewust eten en drinken en zorgen dat je de voedingsstoffen binnenkrijgt waar je lichaam behoefte aan heeft.
6. Sociale steun zoeken; het verlicht om hulp te aanvaarden van mensen om je heen.
7. Werken; het kan een dankbaar gevoel geven om ergens bij te horen en iets te betekenen voor een ander of voor de maatschappij. Belangrijk is ook dat je werk aansluit bij je energieniveau, de werkdruk goed is en je plezier in je werk hebt.

Positieve gezondheid
Tijdens het schrijven van Borstkanker… en nu?! kwam ik de Nederlandse arts en onderzoeker Machteld Huber tegen. Zij ontwikkelde ruim vijf jaar geleden een nieuw concept voor gezondheid: ‘Positieve gezondheid’. Daarin staan zelfregie en veerkracht centraal. Ze zegt dat gezondheid het vermogen is je aan te passen en je eigen regie te voeren bij de lichamelijke, psychische en sociale uitdagingen van het leven. De World Health Organisation (WHO) heeft deze definitie overgenomen.

Ik merkte tijdens mijn ziekte- en herstelproces dat ik het belangrijk vond zelf de regie te nemen. Ik was niet alleen mijn ziekte. Er was namelijk ook nog een gezond deel in mij dat wilde leven. En die gedachte zorgde er bij mij voor dat ik na elke tegenvaller veerkrachtiger terugkwam. Zo bouwde ik vertrouwen op en werd mijn positiviteit beloond.

Uitslag ziekenhuis
De controle in het ziekenhuis ging goed. Ik had al een tijd last van mijn onderrug en wilde uitsluitsel dat het geen uitzaaiingen waren. Ik vroeg mijn oncoloog bloedonderzoek te doen en hij ging daarmee akkoord. De dag na mijn controle belde hij met een goede uitslag. Alles is in orde. Ik ben blij dat ik de regie heb genomen. Het geeft me kracht en vertrouwen. Dit is voor mij de meerwaarde van zelfmanagement!